przepis
1,5kg schabu bez kości
30g cukru
50g soli
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 mała papryczka piri piri
2-3 ząbki czosnku
1 podkolanówka w kolorze cielistym
przygotowanie
ze schabu usuwamy wszystkie błony
nacieramy dość porządnie cukrem intensywnie masując mięso
tak przygotowany najlepiej w szklanym naczyniu pod przykryciem
wstawiamy do lodówki na 36h (w międzyczasie można go kilka razy obrócić)
wyjmujemy schab myjemy go i osuszamy
płyn wylewamy z naczynia i myjemy je
schab nacieramy solą również wmasowując ją intensywnie
przykrywamy pokrywką i ponownie wstawiamy na 36h do lodówki
wyjmujemy schab z solanki opłukujemy go z soli
umieszczamy wszystkie przyprawy w moździerzu lub młynku ->mielimy
do tak przygotowanej mieszanki przeciskamy czosnek dokładnie mieszamy
nacieramy mięso mieszanką przypraw porządnie je dociskając
umieszczamy schab w podkolanówce naciągamy ją i zawiązujemy
wieszamy na 2-4 dni w przewiewnym miejscu
u mnie zazwyczaj rurka kaloryfera pod sufitem
to jedyne miejsce niedostępne dla kota :P
UWAGA!
im dłużej szynka będzie wisiała tym będzie bardziej sucha/twarda
s m a c z n e g o . . .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie