200g spaghetti No.6
100g szynki suszonej (nie wędzonej!)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 jaja XL
100g startego parmezanu
kolorowy pieprz gałka muszkatołowa
przygotowanie
zetrzeć parmezan na drobnej tarce
jaja rozmącić dość dokładnie
makaron ugotować aldente odcedzić -> zostawić trochę wody na dnie
dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oliwę
wszystko razem przemieszać i doprowadzić do jednolitej temperatury
wyłączyć palnik i wlać jaja szybko i dokładnie wymieszać
jajka z parmezanem czosnkiem i oliwą mają utworzyć kremowy sos
całość posypać pietruszką lub rukolą
obficie świeżo mielonym kolorowym pieprzem
brzegi talerza oprószyć świeżo mieloną gałką muszkatołową
smacznego ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie