...

...

środa, 6 marca 2019

ŚLEDZIE W OLEJU LNIANYM





przepis
10 dużych śledzi (płaty solone) 
1 op. cebulki szalotki  
250 ml oleju lnianego 
15 goździków  
15 ziaren ziela angielskiego 
1 papryczka piri pri lub chilli bez pestek  
1 łyżeczka nasion kolendry 
1 łyżeczka nasion gorczycy  
2-4 nasiona jałowca 
3 liście laurowe  
1 łyżeczka kolorowego pieprzu  
2 duże cytryny 

przygotowanie
płaty śledziowe moczymy czas zależy od zasolenia, moje moczyłam 24h
dwa razy zmieniając wodę, wyjmujemy z wody osuszamy ręcznikiem papierowym 
kroimy w 1-2cm paski, przekładamy do docelowego naczynia 


szalotki kroimy i rozdrabniamy w dłoniach wyciskamy sok z cytryn  zalewamy szalotki zostawiamy do naciągnięcia na 2h
przyprawy rozdrabniamy pozostawiając grubszą formę




olej lniany mieszamy z przyprawami zalewamy śledzie
dodajemy cytrynowe szalotki delikatnie mieszamy

 
s m a c z n e g o . . .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie