...
środa, 6 marca 2019
ŚLEDZIE W OLEJU LNIANYM
przepis
10 dużych śledzi (płaty solone)
1 op. cebulki szalotki
250 ml oleju lnianego
15 goździków
15 ziaren ziela angielskiego
1 papryczka piri pri lub chilli bez pestek
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion gorczycy
2-4 nasiona jałowca
3 liście laurowe
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
2 duże cytryny
przygotowanie
płaty śledziowe moczymy czas zależy od zasolenia, moje moczyłam 24h
dwa razy zmieniając wodę, wyjmujemy z wody osuszamy ręcznikiem papierowym
kroimy w 1-2cm paski, przekładamy do docelowego naczynia
szalotki kroimy i rozdrabniamy w dłoniach wyciskamy sok z cytryn zalewamy szalotki zostawiamy do naciągnięcia na 2h
przyprawy rozdrabniamy pozostawiając grubszą formę
olej lniany mieszamy z przyprawami zalewamy śledzie
dodajemy cytrynowe szalotki delikatnie mieszamy
s m a c z n e g o . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie