...
sobota, 9 marca 2019
BRUKSELKA
przepis
350g brukselki (przed obraniem)
100ml wody
1 łyżeczka masła
50ml śmietanki kremówki
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
przygotowanie
wybieramy w miarę duże i jędrne brukselki
odcinamy końcówki i zdejmujemy brzydkie liście
przepoławiamy każdą małą kapustkę na pół
przekładamy na patelnię i zalewamy wodą
gotujemy ok. 10min. bez przykrycia
odlewamy resztę wody jeśli nie odparowała i dodajemy masło
wszystkie brukselki obsmażamy do lekkiego zrumienienia
następnie dodajemy śmietankę rozgnieciony ząbek czosnku i sól
dusimy do zredukowania śmietanki o połowę na małym ogniu
zajadamy np z pleśniowym serem na ciepło lub na zimno
z bagietką lub jako dodatek do pieczonego mięsa i ziemniaków
s m a c z n e g o . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie