...

...

sobota, 9 marca 2019

BRUKSELKA





przepis
350g brukselki (przed obraniem)
100ml wody
1 łyżeczka masła
50ml śmietanki kremówki
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

przygotowanie
wybieramy w miarę duże i jędrne brukselki
odcinamy końcówki i zdejmujemy brzydkie liście
przepoławiamy każdą małą kapustkę na pół




przekładamy na patelnię i zalewamy wodą
gotujemy ok. 10min. bez przykrycia 


odlewamy resztę wody jeśli nie odparowała i dodajemy masło
wszystkie brukselki obsmażamy do lekkiego zrumienienia



następnie dodajemy śmietankę rozgnieciony ząbek czosnku i sól
dusimy do zredukowania śmietanki o połowę na małym ogniu



zajadamy np z pleśniowym serem na ciepło lub na zimno
z bagietką lub jako dodatek do pieczonego mięsa i ziemniaków

s m a c z n e g o . . .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie