przepis
2kg ziemniaków
600g pikantnej kiełbasy lub boczku
3 duże cebule
3 jajka XL
4 łyżki mąki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 papryczka chilli opcjonalnie
sól
przygotowanie
kiełbasę/boczek oraz cebulę pokroić w plasterki lub kostkę
jeśli mamy chudą wędlinę do smażenia dodać łyżkę oleju
gdy kiełbasa nabierze rumieńców dodajemy cebulę
w międzyczasie obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce z oczkami do buraczków odcisnąć powstały płyn dodać jajka mąkę i przyprawy
dokładnie wymieszać aby jajka i mąka równomiernie pokryły ziemniaki
połączyć z przesmażoną wędliną w jednolitą masę
całość przełożyć do 3 foremek 20x10 wyłożonych papierem do pieczenia może być również keksówka, tortownica 24cm
lub blaszka 25x35
piec ok. 90min w 180C
podawać z dodatkami wg uznania
u mnie śmietana ze szczypiorkiem
s m a c z n e g o . . .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie