...

...

środa, 20 marca 2019

ZUPA Z ŻÓŁTEGO GROSZKU




przepis
400g żółtego łuskanego groszku
2 duże mrchewki
5 małych ziemniaków
2l wody
sól, pieprz, chilli

opcjonalnie: kilka plasterków boczku 

przygotowanie
groch płuczemy do czystej wody



ziemniaki i marchew obieramy i kroimy (wielkość bez znaczenia)


wszystkie produkty wrzucamy do garnka zalewamy wodą 
20minut delektujemy się błogą ciszą i bulkającą zupą


gdy ziemniaki i marchew zmiękną a groch będzie w stanie rozpadu
wyłączamy zupę zostawiamy do przestygnięcia 

ostatnim krokiem jest blendowanie zupy do konsystencji kremu
my lubimy też wersję bez blendowania
pozostawiam Wam zatem wybór







s m a c z n e  g o  . . .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie