1kg mielonego mięsa wieprzowego
3 łyżeczki mielonej kolendry
garść świeżej kolendry
domowa jarzynka do smaku lub inna przyprawa
1,5l wody
sól
pieprz
200ml śmietany 18%
duży pęczek kolendry
przygotowanie
w garnku 5l zagotowujemy 1,5l wody lekko solimy
kolendrę siekamy część liściastą odkładamy
część z ogonkami dodajemy do mięsa
mięso dokładnie łączymy z przyprawami
lepimy kulki -> z tej porcji mięsa wyszły mi 24szt.
zazwyczaj daję 4 szt. na porcję zupy
gotowe kulki mięsne wrzucamy na gotującą się wodę
gotujemy do zmięknięcia ok. 20min.
wywar z kulek mieszamy ze śmietaną w osobnym naczyniu
wlewamy do zupy
zupę podajemy obficie posypaną kolendrą
UWAGA:
NIE, NIE MOŻE BYĆ PIETRUSZKA
to zupełnie inny smak, świetnie smakuje w rosole
kupcie kolendrę w doniczce :)
s m a c z n e g o . . .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie