...

...

środa, 16 stycznia 2019

AWOKADO Z JAJEM











 


przepis dla 3osób
3 duże awokado
3 jajka M
2 łyżki miękkiego masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypiorek

przygotowanie
awokado przekrawamy tradycyjnie na pół
wydrążamy pestki i delikatnie powiększamy miejsce po pestce 
żeby zmieściło się tam prawie całe jajko
nożem nacinamy miąższ wzdłuż i w poprzek tworząc kratkę 

do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól
mieszamy do utworzenia gładkiego masła czosnkowego
smarujemy masłem nacięte awokado 
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 10min.
wyjmujemy każdą z porcji z piekarnika
do każdej części wybijamy jajko ujmując część białka 
żeby nie wyciekło -> przyda się do bezowego deseru :) 

ponownie wkładamy do piekarnika do ścięcia jajek 5-7min

UWAGA
trzeba pilnować żeby żółtko się nie ścięło to kwintesencja tego dania

wyjmujemy jajowe awokado z piekarnika
układamy na talerzu  posypujemy szczypiorkiem i pieprzem
w międzyczasie możemy opiec 3 kromki chleba

s m a c z n e g o . . .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie