przepis dla 3osób
3 duże awokado
3 jajka M
2 łyżki miękkiego masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypiorek
przygotowanie
awokado przekrawamy tradycyjnie na pół
wydrążamy pestki i delikatnie powiększamy miejsce po pestce
żeby zmieściło się tam prawie całe jajko
nożem nacinamy miąższ wzdłuż i w poprzek tworząc kratkę
do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól
mieszamy do utworzenia gładkiego masła czosnkowego
smarujemy masłem nacięte awokado
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 10min.
wyjmujemy każdą z porcji z piekarnika
do każdej części wybijamy jajko ujmując część białka
żeby nie wyciekło -> przyda się do bezowego deseru :)
ponownie wkładamy do piekarnika do ścięcia jajek 5-7min
UWAGA
trzeba pilnować żeby żółtko się nie ścięło to kwintesencja tego dania
wyjmujemy jajowe awokado z piekarnika
układamy na talerzu posypujemy szczypiorkiem i pieprzem
w międzyczasie możemy opiec 3 kromki chleba
s m a c z n e g o . . .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie