...

...

czwartek, 10 stycznia 2019

DOMOWA JARZYNKA








krok w NOWY ROK spowodował że otwieram się na nowe
zgodnie z wieloma sugestiami dziękuję wszystkim za 2 lata 
było to dla mnie kolejne doświadczenie 
dziś zanim zacznie się etap WIELKIEGO GOTOWANIA
trzeba wyposażyć szuflady z przyprawami

przepis
1400g marchewki  
300g korzenia pietruszki lub pasternaku
300g selera
300g pora 
pęczek pietruszki 
1-2 papryczki chilli
1 łyżka kurkumy  
2 łyżki soli najlepiej kłodawskiej niejodowanej
1 łyżka kolorowego pieprzu  
8 ziaren ziela angielskiego 

przygotowanie
natkę pietruszki i por posiekać
marchew, korzeń pietruszki lub pasternak 
oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach
wszystkie rozdrobnione warzywa wrzucić do dużego garnka
wymieszać i przełożyć na 4 blaszki
najlepiej warzywa suszą się na 4 kratkach 

UWAGA!
warzywa suszymy 2,5-3h w 90C przy uchylonym piekarniku 
(blokuję drzwiczki drewnianą łyżką uchył na ok. 2cm)
wyłączamy piekarnik i zostawiamy warzywa do całkowitego odparowania,warzywa po całkowitym ostygnięciu mieszamy rękoma-> jeśli okaże się że Wasz susz nie do końca wysechł 
włączcie piekarnik ponownie na ok. 30min 

rozdrabniamy chilli, kurkumę, sól, pieprz i ziele angielskie 
decyzja należy do Was jakiego sprzętu użyjecie, ja użyłam młynka, równie dobrze nada się blender czy też moździerz 

cały susz wraz z przyprawami wrzucamy do blendera i wrrrrr ... 
to jaką gramaturę będzie mieć Wasza przyprawa zależy od Was, jeśli lubicie drobną jak przyprawa sklepowa blendujcie do uzyskania odpowiedniej miałkości, jeśli wolicie wersje grubo mieloną zajmie Wam to dosłownie MOMENT :)

s m a c z n e g o  . . .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie