...
czwartek, 10 stycznia 2019
DOMOWA JARZYNKA
krok w NOWY ROK spowodował że otwieram się na nowe
zgodnie z wieloma sugestiami dziękuję wszystkim za 2 lata
było to dla mnie kolejne doświadczenie
dziś zanim zacznie się etap WIELKIEGO GOTOWANIA
trzeba wyposażyć szuflady z przyprawami
przepis
1400g marchewki
300g korzenia pietruszki lub pasternaku
300g selera
300g pora
pęczek pietruszki
1-2 papryczki chilli
1 łyżka kurkumy
2 łyżki soli najlepiej kłodawskiej niejodowanej
1 łyżka kolorowego pieprzu
8 ziaren ziela angielskiego
przygotowanie
natkę pietruszki i por posiekać
marchew, korzeń pietruszki lub pasternak
oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach
wszystkie rozdrobnione warzywa wrzucić do dużego garnka
wymieszać i przełożyć na 4 blaszki
najlepiej warzywa suszą się na 4 kratkach
UWAGA!
warzywa suszymy 2,5-3h w 90C przy uchylonym piekarniku
(blokuję drzwiczki drewnianą łyżką uchył na ok. 2cm)
wyłączamy piekarnik i zostawiamy warzywa do całkowitego odparowania,warzywa po całkowitym ostygnięciu mieszamy rękoma-> jeśli okaże się że Wasz susz nie do końca wysechł
włączcie piekarnik ponownie na ok. 30min
rozdrabniamy chilli, kurkumę, sól, pieprz i ziele angielskie
decyzja należy do Was jakiego sprzętu użyjecie, ja użyłam młynka, równie dobrze nada się blender czy też moździerz
cały susz wraz z przyprawami wrzucamy do blendera i wrrrrr ...
to jaką gramaturę będzie mieć Wasza przyprawa zależy od Was, jeśli lubicie drobną jak przyprawa sklepowa blendujcie do uzyskania odpowiedniej miałkości, jeśli wolicie wersje grubo mieloną zajmie Wam to dosłownie MOMENT :)
s m a c z n e g o . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie