...

...

sobota, 21 kwietnia 2018

WIOSENNY ... SZPINAK I TRUSKAWKI







przepis
4 jaja XL
200g mąki
180g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150ml oleju
120g szpinaku baby

dodatkowo
kilka truskawek
2 galaretki truskawkowe
400ml kremówki lub śmietanki 12-18% 
sok z cytryny lub limonki do ponczowania ciasta (choć nie jest to konieczne) 
cukier puder do smaku wg uznania

przygotowanie
białka ubić na puszystą pianę stopniowo dodając cukier 
dodać żółtka po 1sztuce
zmiksować szpinak z olejem w blenderze i na małych obrotach dodać do jajecznej masy
mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy wymieszać szpatułką
piec ok. 30min w temp. 160C 

UWAGA!
po wystudzeniu skroić wierzch na zieloną posypkę :)

pianka
galaretki zalać wrzątkiem 500ml i dobrze wymieszać
po wystudzeniu dodać ubitą kremówkę lub kubek śmietanki 12-18%
wstawić do lodówki zaczekać do momentu lekkiego tężenia
przelać masę na ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin 
dekorować wg uznania truskawkami

s m a c z n e g o  . . .

insp. mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie