...
niedziela, 1 kwietnia 2018
ŚWIĄTECZNE MINI MAZURKI
przepis na 12szt. śr. 10cm
200g masła
90g drobnego cukru
200g mąki pszennej
100g skrobi ziemniaczanej
dodatkowo
1/2 słoiczka konfitury pomarańczowej niesłodzonej
100g suszonych moreli
sok z 1/2 cytryny
2 białe czekolady
300ml śmietany kremówki
ozdobniki wg uznania (bezy, kolorowy cukier, matcha, prażone płatki migdałowe)
przygotowanie
wszystkie składniki zagnieść uformować walec
urywać po kawałku i wyłożyć foremki ciastem dobrze ugniatając
brzegi wyrównać nożem skrawając wystające nad formę ciasto
spód podziurkować widelcem
tak przygotowane włożyć do lodówki na min. 1h
UWAGA
piec w temp. 170C ok. 20min -> do zrumienienia
nadzienie
morele pociąć w paski przełożyć do garnka i zalać cytryną
podgotować do wchłonięcia soku ostudzić
na każdą babeczkę wyłożyć 1łyż. konfitury pomarańczowej i 1łyż. moreli
polewa
śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w garnku
mocno podgrzać wyłączyć palnik
energicznie wymieszać aby nie zostało grudek
wystudzić i zalać morele
pozostawić na cała noc w lodówce do zastygnięcia
dekorować wg uznania
s m a c z n e g o . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie