...
środa, 8 lutego 2017
SERNIK POMARAŃCZOWY W CZEKOLADOWEJ KĄPIELI
przepis
1kg twarogu (np wiaderko Mój Ulubiony)
200g cukru do wypieków
3 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub 2 z małą górką)
6 jaj XL
3 łyżki naturalnej esencji pomarańczowej
posypka (opcjonalnie)
1łyżka z górką cukru pudru
3 łyżki skórki pomarańczowej startej na tarce lub kandyzowanej
przygotowanie
wszystkie składniki przed przygotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową, tortownicę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia
ser, cukier i mąkę miksując dokładnie połączyć na wolnych obrotach
nie napowietrzać masy! dodawać po 1 jajku mieszając
po połączeniu jaj z masą dodać esencję pomarańczową
raz jeszcze na wolnych obrotach przemieszać całość
uwaga!
opcjonalnie można dodać do środka skórkę pomarańczową
delikatnie wylać masę do foremki
wyrównać i odpowietrzyć delikatnie poruszając formą
piec 20min w temp. 180C, zmniejszyć temp. do 150C piec jeszcze 1-1,2h
***
sernik wystudzić włożyć do lodówki na 12h
UWAGA!
przed podaniem rozpuścić kilka kostek gorzkiej czekolady
dodać łyżkę esencji pomarańczowej wymieszać
gorącą czekoladę wylać na talerzyk
ustawić oprószony cukrem pudrem kawałek sernika
i delektować się boskim smakiem :)
s m a c z n e g o
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czytam trzeci raz i nie widzę... Kiedy dodajesz ser do tego sernika??? :P
OdpowiedzUsuń:) zaraz po wyłożeniu tortownicy papierem :)
OdpowiedzUsuńcyt.:
ser, cukier i mąkę miksując dokładnie połączyć na wolnych obrotach
nie napowietrzać masy! dodawać po 1 jajku mieszając
po połączeniu jaj z masą dodać esencję pomarańczową
raz jeszcze na wolnych obrotach przemieszać całość
no to zle ze mna:)) w tym serniku nie ma tluszczu??
OdpowiedzUsuńZapoznaj się proszę ze składem sera w wiaderku Mój Ulubiony, a wszystko będzie jasne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam