...
wtorek, 17 stycznia 2017
CIASTO KOKOSOWE Z POMARAŃCZĄ
biszkopt
4 jajka xl
130g cukru
100g mąki pszennej
33g skrobii ziemniaczanej
100g wiórków kokosowych
1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
garść skórki pomarańczowej
uwaga!
dodatkowo potrzebne będą
2 pomarańcze najlepiej czerwone
1szkl. wody
1szkl. cukru
sok z 1/2 cytryny
przygotowanie
pomarańcze wyszorować i ewentualnie obrać ze skóry
pokroić w cienkie plastry wybrać największe (przymierzyć ilość plastrów do foremki)
do garnka z szerokim dnem wlać wodę sok z cytryny i wsypać cukier, zagotować
dodać plastry pomarańczy gotować ok. 10min
plastry wyjąć odsączyć na kratce i ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem
***
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, dodać żółtka
mąki wymieszać - dodać przesiewając przez sitko
skórkę i wiórki delikatnie wmieszać łyżką
wylać ciasto na ułożone plastry pomarańczy
piec ok.40min w temp. 170C (forma 17-20cm)
uwaga!
do nasączenia ciasta:
1/2szkl mleka kokosowego
1 łyżka cukru pudru do smaku
1/4szkl. likieru Malibu
lub
likier powstały z gotowania pomarańczy (+ opcjonalnie kieliszek cytrynówki)
ciasto po upieczeniu i ostygnięciu nakłuwamy patyczkiem i ponczujemy
następnie wyjmujemy z foremki odwracając aby ukazał nam się
piękny rysunek pomarańczy
s m a c z n e g o . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie