...

...

wtorek, 17 stycznia 2017

CIASTO KOKOSOWE Z POMARAŃCZĄ



 





biszkopt
4 jajka xl  
130g cukru  
100g mąki pszennej   
33g skrobii ziemniaczanej
100g wiórków kokosowych 
1 łyżeczka  z górką proszku do pieczenia
garść skórki pomarańczowej

uwaga!
dodatkowo potrzebne będą 
2 pomarańcze najlepiej czerwone
1szkl. wody
1szkl. cukru 
sok z 1/2 cytryny 

przygotowanie
pomarańcze wyszorować i ewentualnie obrać ze skóry 
pokroić w cienkie plastry wybrać największe (przymierzyć ilość plastrów do foremki)
do garnka z szerokim dnem wlać wodę sok z cytryny i wsypać cukier, zagotować
dodać plastry pomarańczy gotować ok. 10min
plastry wyjąć odsączyć na kratce i ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem    

***
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, dodać żółtka
mąki wymieszać - dodać przesiewając przez sitko 

skórkę i wiórki delikatnie wmieszać łyżką
wylać ciasto na ułożone plastry pomarańczy
piec ok.40min w temp. 170C (forma 17-20cm)

uwaga!
do nasączenia ciasta:
1/2szkl mleka kokosowego
1 łyżka cukru pudru do smaku
1/4szkl. likieru Malibu

lub
likier powstały z gotowania pomarańczy (+ opcjonalnie kieliszek cytrynówki)

ciasto po upieczeniu i ostygnięciu nakłuwamy patyczkiem i ponczujemy
następnie wyjmujemy z foremki odwracając aby ukazał nam się 
piękny rysunek pomarańczy

s m a c z n e g o . . .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie