ciasto na 8szt o śr.9cm
200g masła
95g cukru
200g mąki
100g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
przygotowanie
miękkie masło pokrojone w kawałki zmieszać z cukrem i przesianą mąką, zagnieść mikserem lub ręcznie, włożyć na 1h do lodówki, po tym czasie wyłożyć do foremek, piec 20min w 200C (do zrumienienia)
krem malinowy
2 łyżki cukru pudru
250ml śmietanki kremówki
250g malin
100g serka mascarpone lub Mój Ulubiony
przygotowanie
śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem
dodać serek i maliny lekko miksując aby puściły sok
beza włoska (bez termometru)
2 białka ok. 80g
100g cukru
30ml wody
przygotowanie
cukier wymieszać z wodą, doprowadzić do wrzenia, gdy całość zaczyna wrzeć temp. szybko dochodzi do 105C wtedy należy zacząć ubijać białka, trzeba uważać aby cukier nie zaczął się krystalizować,
idealną temp. syropu 120C sprawdzamy upuszczając kroplę do lodowatej wody powinna ona utworzyć elastyczną kulkę, całość syropu wolnym strumieniem wlewamy do ubijających się białek, masa znacznie przybierze na objętości, zrobi się rzadsza, zgęstnieje dzięki ubijaniu i stygnięciu miski
napełnić babeczki kremem udekorować beza wg uznania, opalić palnikiem
s m a c z n e g o
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie