przepis
1kg twarogu (np wiaderko Mój Ulubiony)
200g cukru do wypieków
3 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub 2 z małą górką)
6 jaj XL
3 łyżki naturalnej esencji pomarańczowej
spód
200g korzennych ciastek
50g masła
posypka
100g pistacji obrać ze skorupek i lekko rozdrobnić
lukier
szklanka cukru pudru
sok z cytryny
+ opcjonalnie białko żeby lukier pozostał biały
przygotowanie
wszystkie składniki przed przygotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową, tortownicę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia
rozdrobnić ciastka oprószyć tortownicę, resztę ciastek połączyć
z masłem przemieszać wyłożyć dno i boki
ser, cukier i mąkę miksując dokładnie połączyć na wolnych obrotach
nie napowietrzać masy! dodawać po 1 jajku mieszając
po połączeniu jaj z masą dodać esencję pomarańczową
raz jeszcze na wolnych obrotach przemieszać całość
uwaga!
opcjonalnie można dodać rodzynki, skórkę pomarańczową
delikatnie wylać masę do foremki
wyrównać i odpowietrzyć delikatnie poruszając formą
piec 20min w temp. 180C, zmniejszyć temp. do 150C piec jeszcze 1-1,2h
***
sernik wystudzić włożyć do lodówki na 12h
s m a c z n e g o
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie