...
środa, 21 grudnia 2016
MAKOWIEC ... STRUCLA MAKOWA
przepis na 2-3 makowce (wg uznania i rozmiarów keksówki)
500g mąki
200ml ciepłego mleka
150ml klarowanego masła
2 jaja XL
30g drożdży
szczypta soli
przygotowanie
przygotowujemy rozczyn (drożdże, 2łyżeczki cukru, 3łyżeczki mąki, 100ml ciepłego mleka) przykrywamy naczynie ściereczka
i czekamy aż "ruszy"
dodajemy resztę składników wyrabiamy pozostawiamy do wyrośnięcia
ciasto przebijamy pięścią (odgazowujemy) dzielimy na 2-3 części
wałkujemy na na prostokąt 25x30 wykładamy nadzienie
zwijamy wzdłuż dłuższego boku
owijamy 2x papierem do pieczenia i wkładamy do keksówki
ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na czas nagrzania piekarnika
pieczemy w temp. 180C 40min (suchy patyk)
nadzienie z białego maku 500g białego maku
300g biszkoptów (najlepiej wysuszone resztki z domowego biszkoptu)
250g cukru (można użyć zamiennie miodu)
85g masła
85g rodzynek
100g orzechów/migdałów
2 łyżki domowej skórki pomarańczowejnaturalny extrakt z migdałów lub aromat
przygotowanie
mak miksujemy na sucho w blenderze, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 20min. odsączamy, orzechy/migdały sparzamy wrzącą wodą, blendujemy rozdrabniając wraz z rodzynkami, dodajemy roztopione masło, miód i cukier, przekładamy masę do garnka z makiem i chwilę przesmażamy, cały czas mieszając
studzimy, do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku, na końcu dodajemy okruchy biszkoptowe regulując nimi gęstość masy
ciasto lukrujemy po ostudzeniu i dekorujemy wg uznania
s m a c z n e g o . . .
Etykiety:
ciasto drożdżowe,
cukier,
cukier puder,
cytrynowy,
drożdże,
extrakt pomarańczowy,
jajka,
lukier,
mak,
mak biały,
masło,
mąka pszenna,
migdały,
miód,
orzechy,
święta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie