...

...

środa, 21 grudnia 2016

MAKOWIEC ... STRUCLA MAKOWA




 


przepis na 2-3 makowce (wg uznania i rozmiarów keksówki)
500g mąki
200ml ciepłego mleka
150ml klarowanego masła
2 jaja XL
30g drożdży
szczypta soli

przygotowanie
przygotowujemy rozczyn (drożdże, 2łyżeczki cukru, 3łyżeczki mąki, 100ml ciepłego mleka) przykrywamy naczynie ściereczka 
i czekamy aż "ruszy"
dodajemy resztę składników wyrabiamy  pozostawiamy do wyrośnięcia
ciasto przebijamy pięścią (odgazowujemy) dzielimy na 2-3 części
wałkujemy na na prostokąt 25x30 wykładamy nadzienie
zwijamy wzdłuż dłuższego boku
owijamy 2x papierem do pieczenia i wkładamy do keksówki
ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na czas nagrzania piekarnika
pieczemy w temp. 180C 40min (suchy patyk)

nadzienie z białego maku 500g białego maku
300g biszkoptów (najlepiej wysuszone resztki z domowego biszkoptu)
250g cukru (można użyć zamiennie miodu)
85g masła
85g rodzynek
100g orzechów/migdałów
2 łyżki domowej skórki pomarańczowej
naturalny extrakt z migdałów lub aromat

przygotowanie
mak miksujemy na sucho w blenderze, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 20min. odsączamy, orzechy/migdały sparzamy wrzącą wodą, blendujemy rozdrabniając wraz z rodzynkami, dodajemy roztopione masło, miód i cukier,  przekładamy masę do garnka z makiem i chwilę przesmażamy, cały czas mieszając
studzimy, do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku, na końcu dodajemy okruchy biszkoptowe regulując nimi gęstość masy



ciasto lukrujemy po ostudzeniu i dekorujemy wg uznania

s m a c z n e g o . . .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie