...

...

środa, 14 grudnia 2016

MAKOWIEC JAPOŃSKI




przepis
200g maku (może być mielony lub nie- nie mieliłam z lenistwa)
1 łyżka naturalnej esencji migdałowej
2-3 łyżki Amaretto
3 duże jabłka
5 jaj xl
150-200g cukru (wg uznania)
100g miękkiego masła
1/2 szkl. kaszy manny

100g mąki migdałowej
100g orzechów włoskich w dużych kawałkach lub płatków migdałowych 
2 szklanki mleka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

przygotowanie

mak zalać wrzątkiem i gotować ok. 20min
odcedzić - można zmielić dla wydobycia aromatu -nie robię tego 

bo wraz z aromatem wydobywa się specyficzna makowa goryczka
do maku dodać esencję migdałową i amaretto
jabłka zetrzeć na dużych oczkach dodać do masy makowej
masło z cukrem utrzeć na puszystą masę dodawać żółtka powoli (następne po dokładnym połączeniu)
dodać mąkę migdałową kaszkę manną i proszek do pieczenia
połączyć wszystkie składniki kilkoma wolnymi obrotami mieszadła miksera lub łyżką
dodać porcjami masę jabłkowo/makową ponownie przemieszać
i dokładnie połączyć składniki 

ubić białka - wmieszać 1/3 intensywnymi ruchami w masę
resztę połączyć już z masą delikatnie aby ciasto było pulchne i lekkie
blaszkę 26x37 wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę

piec w 180C ok.60min


dekorować wg uznania: cukrem pudrem lub lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej


s m a c z n e g o . . .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie