...
środa, 14 grudnia 2016
MAKOWIEC JAPOŃSKI
przepis
200g maku (może być mielony lub nie- nie mieliłam z lenistwa)
1 łyżka naturalnej esencji migdałowej
2-3 łyżki Amaretto
3 duże jabłka
5 jaj xl
150-200g cukru (wg uznania)
100g miękkiego masła
1/2 szkl. kaszy manny
100g mąki migdałowej
100g orzechów włoskich w dużych kawałkach lub płatków migdałowych
2 szklanki mleka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
przygotowanie
mak zalać wrzątkiem i gotować ok. 20min
odcedzić - można zmielić dla wydobycia aromatu -nie robię tego
bo wraz z aromatem wydobywa się specyficzna makowa goryczka
do maku dodać esencję migdałową i amaretto
jabłka zetrzeć na dużych oczkach dodać do masy makowej
masło z cukrem utrzeć na puszystą masę dodawać żółtka powoli (następne po dokładnym połączeniu)
dodać mąkę migdałową kaszkę manną i proszek do pieczenia
połączyć wszystkie składniki kilkoma wolnymi obrotami mieszadła miksera lub łyżką
dodać porcjami masę jabłkowo/makową ponownie przemieszać
i dokładnie połączyć składniki
ubić białka - wmieszać 1/3 intensywnymi ruchami w masę
resztę połączyć już z masą delikatnie aby ciasto było pulchne i lekkie
blaszkę 26x37 wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę
piec w 180C ok.60min
dekorować wg uznania: cukrem pudrem lub lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej
s m a c z n e g o . . .
Etykiety:
Amaretto,
białka,
brandy,
cukier,
cukier puder,
deser,
jabłka,
jajka,
kasza manna,
keks,
mak,
masło,
mąka migdałowa,
migdały,
orzechy,
proszek do pieczenia,
święta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie