przepis na 12szt.
250g mąki
15g drożdży
15g cukru
ok. 100ml mleka
2 jaja XL
100g klarowanego masła
szczypta soli
przygotowanie
zrobić rozczyn z mąki mleka cukru i drożdży, zaczekać aż zacznie pracować, masło sklarować, przestudzone dodać do reszty składników, mąkę przesiać dodać sól, jaja i wyrośnięte drożdże, ciasto wyrabiać ok. 5min. powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany pozostawić do ponownego wyrośnięcia foremki silikonowe napełnić do połowy (ciastka urosną w trakcie pieczenia) piec do zrumienienia ok. 30min w 180C
syrop
500ml wody
300g cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka naturalnej esencji pomarańczowej
przygotowanie
zagotować wodę z cukrem, dodać cytrynę i esencję pomarańczową
ułożyć babeczki w dużym garnku żeby mogły swobodnie wchłonąć poncz,
po 5min. odwrócić na drugą stronę w razie konieczności powtórzyć proces, wyjąć i pozostawić na kratce
krem
330ml mleka
1 jajo XL
60g mąki lub 1 budyń
łyżeczka naturalnej pasty waniliowej lub cukier wanilinowy
cukier do smaku wg uznania
100g masła (miękkiego, w temp. pokojowej)
przygotowanie
wszystkie składniki zmiksować (prócz masła) przelać do rondla, gotować do zgęstnienia masy- wystudzić, wierzch przykryć szczelnie folią, zapobiegnie to utworzeniu skorupy na masie budyniowej, masło ubić na puszystą jasną masę w trakcie dodając po łyżce zimnego budyniu, gotowy krem przełożyć do rękawa, dekorować wilgotne ponczówki
s m a c z n e g o . . .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie