...
czwartek, 10 listopada 2016
ROGALE MARCIŃSKIE
ciasto na ok. 25szt. dość dużych rogali
400ml mleka
1kg przesianej mąki pszennej
120g cukru
120g masła
2 jajka XL
4g soli
20g drożdży
300g masła
przygotowanie ciasta
300g masła wkładamy do zamrażarki, mleko lekko podgrzewamy, przygotowujemy rozczyn*, jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, masło klarujemy, wsypujemy mąkę do dużej miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, ubite z cukrem jajka, mleko i sól, na końcu podczas wyrabiania dodajemy małym strumieniem stopione masło, ciasto porządnie wyrabiamy na elastyczna masę, pozostawiamy pod przykryciem w cieple do wyrośnięcia na ok.30min.
zamrożone masło ścieramy na tarce o dużych oczkach
i wkładamy do lodówki
ciasto drożdżowe odgazowujemy- przebijamy pięścią, zagniatamy raz jeszcze i rozwałkowujemy na prostokąt, zimne masło wykładamy na 2/3 szerokości prostokąta, 1/3 zostaje pusta, ciasto składamy do środka na 3, zaczynając od strony nie przykrytej masłem, następnie składamy do środka część wyłożoną masłem, wałkujemy na kształt prostokąta,składamy ponownie w taki sam sposób, jak poprzednio i wkładamy do lodówki na pół godziny, czynność wałkowania i składania powtarzamy jeszcze 2 razy, za każdym razem schładzając w lodówce przez pół godziny
proces składania i wałkowania powoduje, że uzyskujemy w ten sposób rozwarstwianie/płatkowanie ciasta
nadzienie z białego maku*
500g białego maku
300g biszkoptów (najlepiej wysuszone resztki z domowego biszkoptu)
500g cukru (można 250g cukru + 250g miodu)
85g masła
85g rodzynek
100g orzechów/migdałów
2 łyżki domowej skórki pomarańczowej
4 jaja XL
naturalny extrakt z migdałów lub aromat
UWAGA
* biały mak jest delikatniejszy w smaku, z powodzeniem można również użyć maku niebieskiego ... dopuszczając się małego oszustwa :)
przygotowanie
mak miksujemy na sucho w blenderze, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 20min. odsączamy, orzechy/migdały sparzamy wrzącą wodą, blendujemy rozdrabniając wraz z rodzynkami, dodajemy roztopione masło, miód i cukier, przekładamy masę do garnka z makiem i chwilę przesmażamy, cały czas mieszając
studzimy, do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku, na końcu dodajemy okruchy biszkoptowe regulując nimi gęstość masy
UWAGA
* rozczyn: drożdże, 2łyżeczki cukru, 3łyżeczki mąki, 100ml ciepłego mleka
cd
ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5cm
wycinamy trójkąty, nakładamy nadzienie zawijamy rogale
rogale układamy na blaszce, odstawiamy na ok. 30 minut
pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C ok. 20 minut do zrumienienia
rogale lukrujemy i posypujemy orzechami oraz skórką pomarańczową
s m a c z n e g o . . .
wg receptury Piotra Koperskiego dzięki http://artkulinaria.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają mega smacznie. Zjadłabym sobie takiego do kawki ;) no może więcej niż jednego :)
OdpowiedzUsuń