ciasto na ok. 50sztuk (w zależności od grubości palców)
200g masła
95g cukru
200g mąki
100g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu pomarańczowego*
100g migdałów
przygotowanie
miękkie masło pokrojone w kawałki zmieszać z ekstraktem i suchymi składnikami, zagnieść mikserem lub ręcznie, włożyć na 1h do lodówki, po tym czasie formować palce wciskając migdał, nożem zrobić delikatne nacięcia w zgięciach, piec do zrumienienia ok.20min
dodatkowo
do krwistych dekoracji świetnie sprawdzi się galaretka z czerwonej porzeczki, malin lub każdych innych czerwonych owoców
UWAGA!
można dodać każdy inny extrakt (świetnie sprawdza się również kawowy jak i pasta waniliowa)
migdały ze skórką wystarczy zalać gorącą wodą i zdjąć skórkę
s m a c z n e g o . . .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie