...

...

środa, 2 listopada 2016

PALCE WIEDŹMY ... HALLOWEEN









ciasto na ok. 50sztuk (w zależności od grubości palców)  
200g masła  
95g cukru  
200g mąki   
100g mąki ziemniaczanej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu pomarańczowego*
100g migdałów

przygotowanie  
miękkie masło pokrojone w kawałki zmieszać z ekstraktem i suchymi składnikami, zagnieść mikserem lub ręcznie, włożyć na 1h do lodówki, po tym czasie formować palce wciskając migdał, nożem zrobić delikatne nacięcia w zgięciach, piec do zrumienienia ok.20min

dodatkowo
do krwistych dekoracji świetnie sprawdzi się galaretka z czerwonej porzeczki, malin lub każdych innych czerwonych owoców

UWAGA!
można dodać każdy inny extrakt (świetnie sprawdza się również kawowy jak i pasta waniliowa)
migdały ze skórką wystarczy zalać gorącą wodą i zdjąć skórkę

s m a c z n e g o . . .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie