składniki na ok. 24szt.
200-400g wysuszonego rozdrobnionego ciasta
4 łyżki kakao(jeśli ciasto jest jasne)
50g roztopionego masła
100g serka mascarpone lub ricotta lub Mój Ulubiony
100g posiekanych orzechów, migdałów, żurawiny, ziaren słonecznika
1 czubata łyżka kwaśnego dżemu
1 łyżeczka naturalnego extraktu wg uznania lub kieliszek alkoholu (w wersji dla dorosłych)
garść drobno pokruszonych herbatników
przygotowanie
kilka dni wcześniej ciasto musi być rozdrobnione i przesuszone, następnie zblendowane wraz z żurawiną, orzechami i ziarnami słonecznika, do tak przygotowanej mieszanki dodać resztę składników
i dokładnie wymieszać, jeśli masa okaże się zbyt kleista trzeba dodać więcej okruchów z herbatników, masa powinna być dość zwarta i łatwo dać się formować, po uformowaniu każdą kulkę obtoczyć w cukrze pudrze, orzechach, wiórkach kokosowych, kakao lub kolorowej posypce
UWAGA!
jako ciasta można użyć resztek biszkopta, murzynka, keksa, użyłam 12 dużych muffin czekoladowych rozdrobnionych wysuszonych i dużej garści okruchów z biszkopta zamiast herbatników
s m a c z n e g o !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie