...
środa, 11 maja 2016
MANDARYNKOWY Z MATCHA
biszkopt
4 jajka xl
130g cukru
100g mąki pszennej
33 g skrobii ziemniaczanej
przygotowanie
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, dodać żółtka
mąki wymieszać - dodać przesiewając przez sitko, piec ok.40min w temp. 170C (forma 17-20cm)
mus
2 puszki mandarynek
3 łyżeczki żelatyny
70-100ml soku pozostałego po odcedzeniu mandarynek
przygotowanie
mandarynki zmiksować (wcześniej usunąć błony jeśli są)żelatynę wsypać do soku, zaczekać ok.10min aż napęcznieje, rozpuścić dokładnie mieszając w kąpieli wodnej, dodać do zmiksowanych mandarynek wymieszać
krem
500ml śmietany 30-36%
250g mascarpone
1łyżeczka naturalnego extraktu pomarańczowego
1 łyżka matcha
krem podzielić na 2 części, jedną posmarować blat, do drugiej dodać matcha
przygotowanie
biszkopt przeciąć na 3 części, spód ponownie ułożyć w formie, wylać przestygnięty mus, wstawić do lodówki na minimum 2h, po stężeniu wyjąć z formy, 2 pozostałe blaty przełożyć kremem
dekoracja
bez zamrozić, opruszyć przesianym cukrem pudrem
s m a c z n e g o
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie