...

...

środa, 11 maja 2016

MANDARYNKOWY Z MATCHA




biszkopt
4 jajka xl
130g cukru
100g mąki pszennej 
33 g skrobii ziemniaczanej

przygotowanie
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, dodać żółtka
mąki wymieszać - dodać przesiewając przez sitko
, piec ok.40min w temp. 170C (forma 17-20cm)


mus
2 puszki mandarynek
3 łyżeczki żelatyny
70-100ml soku pozostałego po odcedzeniu mandarynek

przygotowanie
mandarynki zmiksować (wcześniej usunąć błony jeśli są)żelatynę wsypać do soku, zaczekać ok.10min aż napęcznieje, rozpuścić dokładnie mieszając w kąpieli wodnej, dodać do zmiksowanych mandarynek wymieszać

krem 
500ml śmietany 30-36% 
250g mascarpone
1łyżeczka naturalnego extraktu pomarańczowego
1 łyżka matcha

krem podzielić na 2 części, jedną posmarować blat, do drugiej dodać matcha

przygotowanie
biszkopt przeciąć na 3 części, spód ponownie ułożyć w formie, wylać przestygnięty mus, wstawić do lodówki na minimum 2h, po stężeniu wyjąć z formy, 2 pozostałe blaty przełożyć kremem 

dekoracja
bez zamrozić, opruszyć przesianym cukrem pudrem

s m a c z n e g o 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie