...

...

środa, 4 maja 2016

BIAŁA CZEKOLADA Z NUTĄ POMARAŃCZY





biszkopt
5 dużych jaj
180g drobnego cukru
180g mąki pszennej
60g  skrobi ziemniaczanej
łyżeczka naturalnego extraktu pomarańczowego
1/4 szkl. domowej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
 
przygotowanie
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, dodać 5 żółtek
mąki wymieszać - dodać przesiewając przez sitko, dodać extrakt, skórkę
piec ok.40min w temp. 170C

krem
500ml śmietany 30-36%
4 tabliczki białej czekolady łyżeczka naturalnego extraktu pomarańczowego
500g mascarpone 
krem 2 100ml konfitury pomarańczowej lub mandarynkowej
lub cytrynowy lemon curd
poncz
ok. 50-100ml wódki cytrynowej
ok. 50ml wody 1 łyżeczka soku z cytryny (zamiast alkoholu używamy mocnej herbaty lub wody z cytryną)

przygotowanie
kremówkę podgrzać do wrzenia dodać połamaną czekoladę, wstawić na 12h do lodówki lub na max 2h do zamrażalnika, ubić na sztywną masę dodając 250g mascarpone, 250g mascarpone wymieszać z konfiturą pomarańczową/lemon curd, standardowo układać warstwami, blaty ponczować przed nałożeniem kremu


uwaga!
masę cukrową nakładać na krem z kremówki i czekolady bez dodatku mascarpone, w przeciwnym razie masa zamiast zastygnąć nabierze wilgoci i rozmięknie
s m a c z n e g o

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie