...
czwartek, 21 kwietnia 2016
POMARAŃCZOWY
biszkopt
5 dużych jaj
180g drobnego cukru
180g mąki pszennej
60g skrobi ziemniaczanej
łyżeczka naturalnego extraktu cytrynowego
przygotowanie
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, dodać 5 żółtek
mąki wymieszać - dodać przesiewając przez sitko, dodać extrakt
piec ok.40min w temp. 170C
krem
500ml śmietany 30-36%
5 tabliczek białej czekolady
łyżeczka naturalnego extraktu pomarańczowego
dodatkowo
100ml konfitury pomarańczowej lub mandarynkowej
poncz
ok. 50-100ml wódki pomarańczowej
ok. 50ml wody
1 łyżeczka soku z cytryny
(zamiast alkoholu używamy mocnej herbaty)
przygotowanie
standardowo układać warstwami, blaty ponczować przed nałożeniem kremu i konfitury
s m a c z n e g o
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie