...

...

czwartek, 21 kwietnia 2016

POMARAŃCZOWY






biszkopt
5 dużych jaj
180g drobnego cukru
180g mąki pszennej
60g  skrobi ziemniaczanej

łyżeczka naturalnego extraktu cytrynowego
 
przygotowanie
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, dodać 5 żółtek
mąki wymieszać - dodać przesiewając przez sitko, dodać extrakt 

piec ok.40min w temp. 170C

krem
500ml śmietany 30-36%

5 tabliczek białej czekolady
łyżeczka naturalnego extraktu pomarańczowego 

dodatkowo 
100ml konfitury pomarańczowej lub mandarynkowej

poncz
ok. 50-100ml wódki pomarańczowej

ok. 50ml wody
1 łyżeczka soku z cytryny
(zamiast alkoholu używamy mocnej herbaty)

przygotowanie
standardowo układać warstwami, blaty ponczować przed nałożeniem kremu i konfitury


s m a c z n e g o

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie