biszkopt x2
5 dużych jaj
180g drobnego cukru
180g mąki pszennej
60g skrobi ziemniaczanej
przygotwanie
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, dodać 5 żółtek
mąki wymieszać - dodać przesiewając przez sitko, dodać barwnik wymieszać, piec ok.20min w temp. 170C na blaszce wielkości piekarnika
krem
750g mascarpone
200ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru (można dodać więcej do smaku)
dodatkowo
300ml konfitury truskawkowej (przetartej przez sito)
2 łyżki miodu różanego
1-3 łyżki wody różanej (wg uznania)
przygotowanie
każdy z 2 upieczonych blatów podzielić na 3 krótsze pasy lub na 2 długie,posmarować cienka warstwą konfitury truskawkowej wymieszanej z miodem różanym, na wierzch wyłożyć krem, zrolować i od razu ustawić na paterze, każdy następny pas traktować tak samo, owijać rulon - zaczątek tortu, ostatni pas dociąć i dopasować do zakończenia, wierzch udekorować herbatą matcha przesianą przez sito
s m a c z n e g o
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie