5 dużych jaj
180g drobnego cukru
180g mąki pszennej
60g skrobi ziemniaczanej
przygotwanie
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, dodać 5 żółtek
mąki wymieszać - dodać przesiewając przez sitko, wymieszać
piec ok.40min w temp. 170C
krem
750g mascarpone
1/2 szkl. śmietany 30%
1-2 czubata łyżka cukru pudru (można dodać więcej do smaku)
poncz
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej lub mocne espresso
ok. 50-100ml likieru kawowego lub wódki
posypka
kakao ciemne dobrej jakości lub wiórkowana czekolada min.75% cacao
przygotowanie
standardowo układać warstwami, blaty ponczować przed nałożeniem kremu posypać kakao lub wiórkami czekolady gorzkiej
s m a c z n e g o
Oryginalny pomysł, bardzo, bardzo mi się podoba, szkoda jeść takie ślicznoty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, spróbuj goście na 100% zwaleni z nóg :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam