...

...

czwartek, 24 marca 2016

TORT MAKOWY WIELKANOC

T O R T  M A K O W Y . . . 






biszkopt z makiem
5 dużych jaj 
100g drobnego cukru
2 czubate łyżki zmielonych migdałów  
120g mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenie
100-150g maku

przygotowanie
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, 
dodać żółtka 










mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać 
przesiać do jaj,
na końcu dodać migdały i mak, 
lekko wymieszać 









piec w temp. 180C 
ok.45min (do suchego patyka) 









krem
500ml śmietany 36%
400g białej czekolady
250g mascarpone  
2łyżki naturalnej esencji pomarańczowej

opcjonalnie mały słoiczek konfitury użyłam pomarańczowej

poncz
100ml pigwówki lub cytrynówki
50ml wody

opcjonalnie mocna herbata z cytryną 

przygotowanie
śmietanę mocno podgrzać-> nie zagotowywać!!!
wyłączyć dodać połamana czekoladę



zostawić do rozpuszczenia
wymieszać -> wstawić na 12h do lodówki lub 2h do zamrażalnika
schłodzoną masę ubić na puszysty krem 
dodając partiami mascarpone i



przekładać blaty kremem 
wcześniej posmarować 
cienką warstwą konfitury pomarańczowej







s m a c z n e g o  

Wesołych Świąt :) 

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie