biszkopt z makiem
5 dużych jaj
100g drobnego cukru
2 czubate łyżki zmielonych migdałów
120g mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenie
100-150g maku
przygotowanie
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami,
dodać żółtka
mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać
przesiać do jaj,
na końcu dodać migdały i mak,
lekko wymieszać
piec w temp. 180C
ok.45min (do suchego patyka)
krem
500ml śmietany 36%
400g białej czekolady
250g mascarpone
2łyżki naturalnej esencji pomarańczowej
opcjonalnie mały słoiczek konfitury użyłam pomarańczowej
poncz
100ml pigwówki lub cytrynówki
50ml wody
opcjonalnie mocna herbata z cytryną
przygotowanie
śmietanę mocno podgrzać-> nie zagotowywać!!!
wyłączyć dodać połamana czekoladę
zostawić do rozpuszczenia
wymieszać -> wstawić na 12h do lodówki lub 2h do zamrażalnika
schłodzoną masę ubić na puszysty krem
dodając partiami mascarpone i
przekładać blaty kremem
wcześniej posmarować
cienką warstwą konfitury pomarańczowej
s m a c z n e g o
Wesołych Świąt :)
Wiosenny, piękny i apetyczny :)
OdpowiedzUsuń