...

...

wtorek, 8 marca 2016

CZEKOLADOWY

C Z E K O L A D O W Y . . . 








ciasto czekoladowe Nigelli Lowson
200g mąki pszennej 
pół łyżeczki sody oczyszczonej 
50g kakao 
200-250g cukru (wg smaku jeśli lubicie słodsze to 250g) 
175g miękkiego masła
2 jaja 
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub pasty
80ml kwaśnej śmietany lub gęstej maślanki
125ml wrzącej wody 
175g czekoladowych łezek lub rozdrobnionej gorzkiej czekolady

syrop
1 łyżeczka kakao 
125ml wody 
100g cukru 

krem
250g mascarpone
100ml śmietany 30-36% 
1 łyżka cukru pudru (lub więcej wg smaku)
opcjonalnie 
skórka pomarańczowa
2-3 łyżki kajmaku kawowego (na jedną warstwę)


przygotowanie
mąkę, sodę, kakao, cukier, masło, jajka, ekstrakt, śmietanę zmiksować na gładką masę, wolnym strumieniem dolewać wrzącą wodę, cały czas miksując, wsypać czekoladowe łezki i wymieszać
formę 22cm wysmarować masłem i wysypać bułką, przelać ciasto

piec w 170C przez około 60min. do tzw. suchego patyczka

syrop
w rondelku zagotować wodę, kakao, cukier
gotować przez kilka minut aż syrop będzie klejący,a cukier się lekko skarmelizuje przekroić ciasto na 3 blaty lekko nasączyć każdy 

ganache 
250g gorzkiej czekolady 
250ml śmietany 30-36%

przygotowanie
śmietanę doprowadzić do lekkiego zagotowania
dodać rozdrobniona czekoladę
zaczekać aż się rozpuści pod wpływem temperatury śmietany
wymieszać na gładką masę

zostawić do ostygnięcia

UWAGA
z ganache trzeba pracować szybko bo szybko twardnieje
gdy tak się stanie wystarczy go nieco ocieplić w kąpieli wodnej
i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy

s m a c z n e g o

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie