ciasto czekoladowe Nigelli Lowson
200g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
50g kakao
200-250g cukru (wg smaku jeśli lubicie słodsze to 250g)
175g miękkiego masła
2 jaja
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub pasty
80ml kwaśnej śmietany lub gęstej maślanki
125ml wrzącej wody
175g czekoladowych łezek lub rozdrobnionej gorzkiej czekolady
syrop
1 łyżeczka kakao
125ml wody
100g cukru
krem
250g mascarpone
100ml śmietany 30-36%
1 łyżka cukru pudru (lub więcej wg smaku)
opcjonalnie
skórka pomarańczowa
2-3 łyżki kajmaku kawowego (na jedną warstwę)
przygotowanie
mąkę, sodę, kakao, cukier, masło,
jajka, ekstrakt, śmietanę zmiksować na gładką masę, wolnym strumieniem dolewać
wrzącą wodę, cały czas miksując, wsypać czekoladowe łezki i wymieszać
formę 22cm wysmarować masłem i wysypać bułką, przelać ciasto
piec
w 170C przez około 60min. do tzw. suchego patyczka
syrop
w rondelku zagotować wodę, kakao, cukier
gotować przez kilka minut aż syrop będzie klejący,a cukier się
lekko skarmelizuje przekroić ciasto na 3 blaty lekko nasączyć każdy
ganache
250g gorzkiej czekolady
250ml śmietany 30-36%
przygotowanie
śmietanę doprowadzić do lekkiego zagotowania
dodać rozdrobniona czekoladę
zaczekać aż się rozpuści pod wpływem temperatury śmietany
wymieszać na gładką masę
zostawić do ostygnięcia
UWAGA
z ganache trzeba pracować szybko bo szybko twardnieje
gdy tak się stanie wystarczy go nieco ocieplić w kąpieli wodnej
i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masys m a c z n e g o
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie