ciasto szpinakowe:
300-400g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
2 duże jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1,5 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przygotowanie:
szpinak rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody i zblendować
jajka zmiksować z cukrem, aż będą puszyste i potroją objętość
wolnym strumieniem ciągle miksując dodać olej
mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do jaj
połączyć ze szpinakiem
piec ok. 60min w 170C bez termoobiegu, do suchego patyczka,
tortownica o średnicy 23-25cm,im mniejsza tym więcej blatów
UWAGA: zbyt długie pieczenie powoduje blaknięcie koloru
krem:
250ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
cukier puder do smaku
masa:
ok. 1/2 kostka miękkiego masła
ok 400g konfitury z gruszek z imbirem
ok. 2 czubate łyżki drobnego cukru
przygotowanie:
śmietanę ubić w trakcie ubijania dodawać po 1 łyżce mascarpone i ew. cukier puder do smaku,
masło utrzeć z cukrem na puszysta masę dodać konfiturę lekko wymieszać
UWAGA:
ciasto jest dość wilgotne, nie trzeba go ponczować, część masy maślano-gruszkowej zostawić do posmarowania boków tortu, każda "okładzina" cukrowa lepiej się trzyma na maśle,
na masach kremowych wciąga wilgoć i rozmięka
s m a c z n e g o
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie