...

...

sobota, 11 kwietnia 2020

BARSZCZ BIAŁY




przepis
200g wędzonego surowego boczku 
mini szynka surowa wędzona lub kawałek
200g kości z wędzonego żebra
kilka sztuk białej kiełbasy (po 1szt. na osobę)
3-4 ząbki czosnku 
2 kawałki korzenia chrzanu
2-3l wody
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól
kilka gałązek świeżego tymianku

dodatkowo
100ml śmietany kremówki lub zsiadłe mleko/śmietana 18%
1 szklanka wody z kiszonych ogórków

przygotowanie
całe mięso umieszczamy w garnku zalewamy 2l wody gotujemy 
dodajemy przyprawy chrzan czosnek w łupinkach






gotujemy ok. 30min zakwaszamy partiami wodą z ogórków 
zabielamy śmietaną 

doprawiamy solą pieprzem odrobina cukru 
posypujemy tymiankiem




smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie