przepis ciasto
10g drożdży świeżych
400g mąki pszennej
220ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
sos
100ml koncentratu pomidorowego lub gęstej passaty
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
cukier, sól, chilli
wg uznania
nadzienie
200g szpinaku baby
180 g gorgonzoli
250 g mozzarelli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła lub oleju
przygotowanie
Rozczyn to baza ciasta:
3 łyżki mąki (z 400g), wodę, sól, cukier i drożdże rozcieramy na gładką masę i pozostawiamy w cieple do "ruszenia"
3 łyżki mąki (z 400g), wodę, sól, cukier i drożdże rozcieramy na gładką masę i pozostawiamy w cieple do "ruszenia"
dodajemy resztę mąki i olej,
wyrabiamy zwarte ciasto,
przykrywamy ściereczką
przykrywamy ściereczką
pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia
smarujemy blaszkę olejem
rozciągamy ciasto lub rozwałkowujemy wałkiem
przygotowujemy sos
szpinak dokładnie płuczemy wrzucamy do garnka
odparowujemy wodę i czekamy do pomniejszenia objętości
nie przestraszcie się zostanie ledwo garść :)
dodajemy masło, czosnek, mieszamy i studzimy
odparowujemy wodę i czekamy do pomniejszenia objętości
nie przestraszcie się zostanie ledwo garść :)
dodajemy masło, czosnek, mieszamy i studzimy
smarujemy ciasto sosem i wykładamy szpinak
przygotowujemy mozzarellę krojąc w plasterki
przygotowujemy mozzarellę krojąc w plasterki
gorgonzolę rozkruszamy w palcach
równomiernie rozkładamy
pieczemy 10-15min w 220C (góra/dół)
pieczemy 10-15min w 220C (góra/dół)
s m a c z n e g o . . .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie