przepis na 7szt.
100g masła
100g gorzkiej czekolady 70%
1 łyżka kakao
3 jaja XL
50g cukru pudru
50g mąki pszennej
1 łyżka naturalnego extraktu pomarańczowego
szczypta soli
przygotowanie
foremkę na muffiny wysmarować masłem
i oprószyć kakao pomagając sobie pędzlem
masło i połamaną w kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
zostawić do wystudzenia
jaja ((temperatura pokojowa!!!) ubić z cukrem i szczyptą soli na puszystą pianę
dodać cienkim strumieniem wystudzoną czekoladę
mąkę i kakao przesiać do jajecznej masy dokładnie wymieszać
czekoladową masą napełnić foremki
piec 8-10min w 190C
*** im dłużej tym mniej płynna lawa w środku :)
UWAGA!!!
jeśli foremki będą napełnione tylko do 3/4 wystarczy piec 8min
deser należy podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika
żeby łatwiej było go wyjąć należy podważyć nożem dookoła
wyjąć widelcem
wypływająca czekoladowa lawa robi niesamowite wrażenie
szczególnie na gościach
żeby nieco ostudzić emocje
polecam z fondantem podać lody :)
s m a c z n e g o . . .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie