200g pestek słonecznika
150g suszonych pomidorów w oleju (wraz z olejem)
1-2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1-2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki oleju np lnianego(do zalania wierzchu pasty)
sól, pieprz
opcjonalnie 1 świeża papryczka chilli bez pestek
UWAGA!
moja pasta powstała nieco odwrotnie
why? bo mój blender KA czasem odmawia posłuszeństwa
i nie daje rady gęstym pastom, oczywiście można zrobić wg zasad: całe ziarna słonecznika namoczyć na noc reszta wg receptury :)
przygotowanie
pestki słonecznika zmielić drobno z niewielkimi grudkami wyczuwalnymi przy rozcieraniu
zalać na noc wodą tak aby przykryła proszek
rano jeśli cała woda się nie wchłonęła odcisnąć masę na sicie
pomidory wraz z olejem zblendować dodać czosnek pietruszkę
sok z cytryny i połączyć ze słonecznikowa masą
doprawić solą i pieprzem
smacznego ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie