...
piątek, 22 lutego 2019
Makaron bucatini z klopsikami
przepis
1kg mięsa mielonego np łopatka
200ml wody
100g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, chilli, cukier, mielona kolendra, przyprawa jarzynka
1op. makaronu bucatini
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
pęczek pietruszki
przygotowanie
wodę wlewamy do naczynia w którym będziemy obgotowywać klopsiki
dodajemy przyprawy: jarzynkę, sól, pieprz, chilli
doprowadzamy do wrzenia
mięso porządnie wyrabiamy aż zacznie być kleiste
formujemy klopsiki z tej ilości mięsa wyszło mi 30szt.
wrzucamy klopsy do wywaru gotujemy ok. 20-30min.
ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru
dodajemy koncentrat i cukier -> jeśli koncentrat jest kwaśny
jeśli sos jest zbyt gesty dodajemy wody
wrzucamy klopsy gotujemy całość ok. 10-15min.
obracamy je w międzyczasie żeby sos pokrył mięso
zagotowujemy wodę dodajemy sól
wrzucamy makaron dokładnie mieszamy aby się nie skleił
gotujemy 7min. pilnując aby był aldente
makaron odcedzamy pozwalamy mu chwilę odparować
dodajemy łyżkę oliwy i przeciśnięty przez praskę czosnek
dokładnie mieszamy
UWAGA!
nie przelewamy makaronu zimna wodą!!!
podajemy z klopsami posypanymi pietruszką
smacznego ...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie