...

...

środa, 18 października 2017

SZARLOTKA




 



przepis
470g mąki
3 łyżki cukru drobnego do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko XL
250g masła
150g serka wiaderkowego (homo lub jogurtu greckiego)

UWAGA!
ciasto należy rozwałkować dość cienko jeśli

dodatkowo 
6 dużych jabłek (w zależności od blaszki max 42x35) 
cukier waniliowy lub lawendowy
cynamon

lukier
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
 

przygotowanie
wszystkie składniki wrzucamy do miski masło kroimy w kawałki 
z powstałego (nieklejącego się) ciasta tworzymy kulę
 
 


 

kulę dzielimy na dwie części
każdą z części rozwałkowujemy na blat wielkości blaszki
blaszkę wykładamy papierem do pieczenia układamy ciasto
 
 


 

obieramy jabłka wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na pół
środkami układamy na cieście
 
 

 

wierzch posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem 
całość przykrywamy drugim blatem 
 
 


 


UWAGA!
ciasto należy rozwałkować dość cienko jest smaczniejsze
blat górny po rozwałkowaniu przed wyłożeniem na jabłka
polecam nawinąć na wałek oprószony mąką 
ułatwi to znacznie przeniesienie i ułożenie górnej części
 


 
 
UWAGA! 
lukier ucierać najlepiej drewnianą łyżką do momentu uzyskania idealnie aksamitnej konsystencji gęstej śmietany
jeśli lukier jest zbyt rzadki dodać partiami cukier puder
jeśli zbyt mocno wchłonął sok z cytryny i nie da się go wymieszać również partiami dodać sok z cytryny 
!!! lukier musi być gęsty !!! 
wylewamy go na gorące ciasto na górkę jabłka 
ciepło spowoduje rozrzedzenie lukru i spłynięcie w dolinki
jeśli lukier nie pokryje całego ciasta pomagamy sobie pędzlem 
lub delikatnie drewnianą łyżką żeby nie uszkodzić ciasta :)  
 

piec w 170C 40min (do zrumienienia) 

gorące ciasto polać lukrem dekorować wg uznania
 
 

 


s m a c z n e g o . . .

2 komentarze:

  1. Dziękuję! Cycatą szarlotke upiekłam 2 razy i wszystkim bardzo smakowała. Ciasto z dodatkiem serka jest bardzo ciekawe. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cycata szarlotka :DDDDD mi ona przypomina ostrygi szczególnie pierwsza fota. Ale wiadomo głodnemu chleb ... :P Najważniejsze że podbiła serca i zadowoliła smakoszy
      pozdrawiam

      Usuń

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie