...
poniedziałek, 1 maja 2017
BABKA NA ŚWIĘTO PRACY
przepis
250g mąki pszennej (100g migdałowej/100g skrobi ziem./50g ryżowej)
150g cukru do wypieków
6 jaj XL
4 łyżki majonezu (dodaję kielecki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki naturalnego extraktu (cytrynowy, pomarańczowy, waniliowy)
opcjonalnie gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać
2 czubate łyżki śmietany 12%
przygotowanie
białka z cukrem ubić na puszystą pianę dodać żółtka - wymieszać
mąkę wraz z proszkiem przesiać i dodać do masy, wlać esencję/ekstrakt dodawać po 1 łyżce majonezu szybko wymieszać wylać całość do foremki keksówki piec w 170C ok. 50min (do suchego patyka)
s m a c z n e g o . . .
Etykiety:
cukier,
cukier puder,
deser,
extrakt pomarańczowy,
jaja,
majonez,
maka ryżowa,
mąka migdałowa,
mąka pszenna,
proszek do pieczenia,
skrobia ziemniaczana,
śmietana,
urodziny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie