...

...

środa, 21 września 2016

CZEKOLADOWY Z CZARNĄ PORZECZKĄ ...


 


przepis
200g masła lub margaryny
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej 
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mleka
5-8 łyżeczek kakao (wg uznania)

przygotowanie
mąkę i sodę przesiać, odłożyć, cukier, kakao, mleko wymieszać, dodać masło, doprowadzić do wrzenia, gotować chwilę do rozpuszczenia masła i cukru , wystudzić
dodać przesianą mąkę z sodą, lekko wymieszać,

ubić białka na sztywną pianę, powoli dodawać żółtka i nadal ubijać
masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką

piec 45-60min.do suchego patyczka w temp. 170°C

krem
500ml śmietany kremówki 30-36% 
2-3 łyżki mascarpone
konfitura z czarnej porzeczki 

opcjonalnie zamiast mascarpone można dodać fix

przygotowanie 
śmietanę ubić, dodać mascarpone, delikatnie wmieszać konfiturę w masę, wstawić na 1h do lodówki

przeciąć ciasto na 2-3 części, przełożyć blaty kremem wstawić do lodówki dla uzyskania odpowiedniej stabilności

czekoladowy ganache
3 gorzkie czekolady (100gx3)
500ml śmietany kremówki 30-36%

przygotowanie
śmietanę rozgrzać do wrzenia, wyłączyć 
dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę, dokładnie wymieszać na gładką masę, wstawić na 12h do lodówki po tym czasie wyjąć i ubić jak kremówkę na puszysty krem

dekorować kremem dowolnie wg uznania 

s m a c z n e g o

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie