przepis ok. 25szt. 5cm eklerów -> tylka 8B
1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka XL
przygotowanie
wodę wraz z masłem zagotować zmniejszyć temperaturę do minimum
dodać mąkę dokładnie wymieszać do powstania kuli odchodzącej od garnka
wyłączyć wystudzić
przełożyć do misy miksera dodawać po 1 jajku miksować do powstania jednolitej masy
blaszke wyłożyć papierem do pieczenia
wyciskać ciastka tylką 2B lub okrągłą ok. 5cm paski
piec 20min. do porządnego zrumienienia w 180C z termoobiegiem
krem
2szt. budyniu śmietankowego
500ml mleka
300g masła
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1/2 kieliszka wódki opcjonalne
przygotowanie
odlać 100ml mleka i rozrobić w nim budyń
resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym
zestawić z ognia wlać miksturę proszku z mlekiem
dokładnie wymieszać i ponownie postawić na palniku do zagotowania
delikatnie mieszać żeby nie zrobiły się grudki
masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
partiami dodawać budyń i alkohol
całość zmiksować na puszysty krem
polewa
2 gorzkie czekolady
100g masła
masło roztopić w kąpieli wodnej wraz z czekoladą
dokładnie wymieszać
nadziać eklery kremem i polać czekoladą
smacznego ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie