...

...

sobota, 5 października 2019

EKLERY Z KREMEM BUDYNIOWYM





przepis ok. 25szt. 5cm eklerów -> tylka 8B
1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka XL

przygotowanie
wodę wraz z masłem zagotować zmniejszyć temperaturę do minimum
dodać mąkę dokładnie wymieszać do powstania kuli odchodzącej od garnka  




wyłączyć wystudzić
przełożyć do misy miksera dodawać po 1 jajku miksować do powstania jednolitej masy






blaszke wyłożyć papierem do pieczenia
wyciskać ciastka tylką 2B lub okrągłą ok. 5cm paski




piec 20min. do porządnego zrumienienia w 180C z termoobiegiem

krem
2szt. budyniu śmietankowego
500ml mleka
300g masła
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1/2 kieliszka wódki opcjonalne

przygotowanie
odlać 100ml mleka i rozrobić w nim budyń 
resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym 
zestawić z ognia wlać miksturę proszku z mlekiem
dokładnie wymieszać i ponownie postawić na palniku do zagotowania
delikatnie mieszać żeby nie zrobiły się grudki

masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
partiami dodawać budyń i alkohol
całość zmiksować na puszysty krem



polewa
2 gorzkie czekolady
100g masła

masło roztopić w kąpieli wodnej wraz z czekoladą
dokładnie wymieszać 



nadziać eklery kremem i polać czekoladą




smacznego ...






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie