...
sobota, 8 grudnia 2018
DOMOWY MARCEPAN
przepis
400g migdałów bez skóry (używam płatków)
200g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody różanej
1 łyżeczka naturalnego extraktu migdałowego
1 łyżeczka naturalnego extraktu pomarańczowego
wykonanie
migdały mielimy na mąkę u mnie raczej gruboziarnista niż pył
wolę gdy marcepan nie jest miazgą
przesypujemy migdałową mąkę do misy miksera
dodajemy cukier puder sok z cytryny wodę różaną i extrakty
mieszamy do utworzenia zwartej kuli
zawijamy w folię i wkładamy na 2h do lodówki
tak przygotowany marcepan świetne nadaje się do krajanki piernikowej
oraz do pralinek
UWAGA:
jeśli masa okaże się za rzadka dodać mąki migdałowej a w razie jej braku cukru pudru, jeśli natomiast masa jest zbyt twarda dodać sok z cytryny, różaną wodę lub zwykła wodę (po 1 łyżeczce)
s m a c z n e g o . . .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie