...
wtorek, 2 stycznia 2018
KEKS
przepis
300g mąki pszennej
100g cukru brązowego
125g masła
3 jaja XL
1 łyżka skrobi ziemniaczanej (płaska)
1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
150g bakalii wg uznania
200ml gorącej wody
1 łyżeczka naturalnego extraktu migdałowego lub pomarańczowego
wykonanie
bakalie sparzyć wrzątkiem pozostawić do ostygnięcia w wodzie
żółtka masło i cukier utrzeć na puszystą masę
dodać mąkę i proszek do pieczenia
białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy
bakalie obtoczyć w skrobi ziemniaczanej
keksówkę 26x10cm wyłożyć papierem
masę wylewać partiami i przekładać bakaliami
piec w temp. 170C ok. 50min.
s m a c z n e g o . . .
Etykiety:
brązowy cukier,
cukier,
deser,
extrakt pomarańczowy,
imbir,
jaja,
jajka,
keks,
masło,
mąka pszenna,
migdały,
morele,
orzechy,
orzechy laskowe.,
proszek do pieczenia,
skrobia ziemniaczana
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie