...

...

wtorek, 2 stycznia 2018

KEKS






przepis
300g mąki pszennej 
100g cukru brązowego
125g masła
3 jaja XL
1 łyżka skrobi ziemniaczanej (płaska)
1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
150g bakalii wg uznania
200ml gorącej wody
1 łyżeczka naturalnego extraktu migdałowego lub pomarańczowego

wykonanie
bakalie sparzyć wrzątkiem pozostawić do ostygnięcia w wodzie
żółtka masło i cukier utrzeć na puszystą masę
dodać mąkę i proszek do pieczenia 
białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy
bakalie obtoczyć w skrobi ziemniaczanej
keksówkę 26x10cm wyłożyć papierem
masę wylewać partiami i przekładać bakaliami
piec w temp. 170C ok. 50min.

s m a c z n e g o . . . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie