...
niedziela, 17 grudnia 2017
NORYMBERSKIE PIERNIKI LEBKUCHEN
przepis
300g mąki pszennej
200g mielonych migdałów
100g mielonych orzechów laskowych
100g mielonych orzechów włoskich
1op. przyprawy korzennej lub 3 łyżeczki domowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400ml miodu
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
200g masła
dodatkowo
opakowanie opłatków lub okrągłych andrutów o śr. 5cm
przygotowanie
masło z miodem rozpuścić nie doprowadzać do wrzenia!
dodać do suchych składników wymieszać całość
masa jest dość kleista -> odstawić całość na ok. 1h
po tym czasie urywać po kawałku ciasta wielkości
dużego włoskiego orzecha i rozpłaszczać na opłatku/wafelku
zostawiając ok. 0,5cm wolnego brzegu (ciastka urosną)
piec w temp. 170C ok. 20min
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie