przepis
1kg twarogu (np wiaderko Mój Ulubiony)
200g cukru do wypieków
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
4 duże jaja L
125ml kremówki 30-36%
1 łyżeczka naturalnej pasty waniliowej
250ml kwaśnej śmietany
3 łyżki drobnego cukru
przygotowanie
wszystkie składniki przed przygotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową, tortownicę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia
ser, cukier i mąkę miksując dokładnie połączyć na wolnych obrotach
nie napowietrzać masy! dodawać po 1 jajku mieszając
po połączeniu jaj z masą dodać kremówkę oraz wanilię
raz jeszcze na wolnych obrotach przemieszać masę
delikatnie wylać masę do foremki
wyrównać i odpowietrzyć delikatnie poruszając formą
piec 15min w temp. 175C, zmniejszyć temp. do 120C piec jeszcze 1,5h
wymieszać kwaśną śmietanę z cukrem, rozprowadzić na gorącym serniku
i ponownie zapiec przez 15min.
uwaga
zamiast pasty waniliowej można dodać cukier wanilinowy lub ziarenka wanilii z 1 laski wanilii
***
sernik wystudzić włożyć na do lodówki na 12h
s m a c z n e g o
przepis brzmi pysznie i wyglada apetycznie,
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam bo jest naprawdę pyszny i mało skomplikowany :)
OdpowiedzUsuń