...

...

środa, 6 kwietnia 2016

CYTRYNOWE

C Y T R Y N O W E . . .





ciasto na 8szt o śr.9cm
200g masła
95g cukru
200g mąki 
100g mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu pomarańczowego

przygotowanie
miękkie masło pokrojone w kawałki zmieszać z cukrem i przesianą mąką, zagnieść mikserem lub ręcznie, włożyć na 1h do lodówki, po tym czasie wyłożyć do foremek, piec 20min w 200C (do zrumienienia)

krem cytrynowy (lemon curd inaczej)
100g cukru
2 duże jaja xl
2 żółtka 
100ml śmietany 30-36% 
sok z cytryn dużych i łyżeczka czubata otartej skórki

przygotowanie
wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką uważając aby nie doprowadzić do spienienia, delikatnie wylać na dopiekające się babeczki, zmniejszyć temp. do 170C piec 20min

beza włoska (bez termometru)
2 białka ok. 80g
100g cukru
30ml wody

przygotowanie
cukier wymieszać z wodą, doprowadzić do wrzenia, gdy całość zaczyna wrzeć temp. szybko dochodzi do 105C wtedy należy zacząć ubijać białka, trzeba uważać aby cukier nie zaczął się krystalizować,
idealną temp. syropu 120C sprawdzamy upuszczając kroplę do lodowatej wody powinna ona utworzyć elastyczną kulkę, całość syropu wolnym strumieniem wlewamy do ubijających się białek, masa znacznie przybierze na objętości, zrobi się rzadsza, zgęstnieje dzięki ubijaniu i stygnięciu miski

dekorować wg uznania, opalić palnikiem

s m a c z n e g o   
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie