...

...

środa, 30 marca 2016

CYTRYNOWY

C Y T R Y N O W Y . . .   


 



biszkopt 
5 dużych jaj
180g drobnego cukru
180g mąki pszennej
60g  skrobi ziemniaczanej

przygotwanie
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, dodać 5 żółtek
mąki wymieszać - dodać przesiewając przez sitko, wymieszać  
piec ok.40min w temp. 170C 

krem
750g mascarpone
1/2 szkl. śmietany 30%
1-2 czubata łyżka cukru pudru (można dodać więcej do smaku) 

2 czubate łyżki konfitury cytrynowej do cieniutkiego posmarowania pod krem lub lemon curd jako dodatek do kremu do jednej z warstw

poncz
ok. 50-100ml cytrynówki 

ok. 50ml wody
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu cytrynowego
(zamiast alkoholu używamy mocnej herbaty)

przygotowanie
standardowo układać warstwami, blaty ponczować przed nałożeniem kremu i konfitury/lemon curd


lemon curd
sok z 3 dużych cytryn 
2 całe jaja + 2 żółtka
100g cukru
1-2 łyżki (w zależności od wielkości jaj)
1 łyżka oliwy lub masła

przygotowanie
wszystkie składniki (prócz oliwy/masła) wymieszać trzepaczką lub mikserem, zagotować cały czas mieszając, krem ma tendencję do grudkowania wystarczy chwila nieuwagi, gotować chwilę po czym przetrzeć przez sito, blendowanie może spowodować rozrzedzenie 
 

s m a c z n e g o

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie