...

...

wtorek, 12 kwietnia 2016

RÓŻANY Z MATCHA

R Ó Ż A N Y  Z  M A T C H A . . .



 


biszkopt x2
5 dużych jaj
180g drobnego cukru
180g mąki pszennej
60g  skrobi ziemniaczanej

przygotwanie
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, dodać 5 żółtek
mąki wymieszać - dodać przesiewając przez sitko, dodać barwnik wymieszać, piec ok.20min w temp. 170C na blaszce wielkości piekarnika

krem
750g mascarpone
200ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru (można dodać więcej do smaku)  


dodatkowo 
300ml konfitury truskawkowej (przetartej przez sito)
2 łyżki miodu różanego
1-3 łyżki wody różanej (wg uznania)

przygotowanie
każdy z 2 upieczonych blatów podzielić na 3 krótsze pasy lub na 2 długie,posmarować cienka warstwą konfitury truskawkowej wymieszanej z miodem różanym, na wierzch wyłożyć krem, zrolować i od razu ustawić na paterze, każdy następny pas traktować tak samo, owijać rulon - zaczątek tortu, ostatni pas dociąć i dopasować do zakończenia, wierzch udekorować herbatą matcha przesianą przez sito


s m a c z n e g o

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie