...

...

czwartek, 24 marca 2016

MAKOWY

M A K O W Y . . . 





 

biszkopt z makiem
5 dużych jaj 
100g drobnego cukru
2 czubate łyżki zmielonych migdałów  
120g mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenie
100-150g maku

przygotowanie
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, dodać żółtka 
mąkę, skrobie i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do jaj,
na końcu dodać migdały i mak, lekko wymieszać
piec w temp. 180C ok.45min (do suchego patyka) 

krem
500ml śmietany 36%
400g białej czekolady
250g mascarpone  

opcjonalnie mały słoiczek konfitury użyłam pomarańczowej

poncz
100ml pigwówki
50ml wody

opcjonalnie mocna herbata z cytryną 

przygotowanie
zagotować śmietanę wyłączyć dodać połamana czekoladę,
zostawić do rozpuszczenia, wymieszać, wstawić na 12h do lodówki
następnego dnia schłodzoną masę ubić na puszysty krem dodając partiami mascarpone

przekładać blaty kremem, jeden dodatkowo posmarować konfiturą

s m a c z n e g o  

Wesołych Świąt :) 

1 komentarz:

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie