...

...

wtorek, 15 marca 2016

TIRAMISU

T I R A M I S U . . .








biszkopt 
5 dużych jaj
180g drobnego cukru
180g mąki pszennej
60g  skrobi ziemniaczanej

przygotwanie
białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, dodać 5 żółtek
mąki wymieszać - dodać przesiewając przez sitko, wymieszać  
piec ok.40min w temp. 170C 

krem
750g mascarpone
1/2 szkl. śmietany 30%
1-2 czubata łyżka cukru pudru (można dodać więcej do smaku) 

poncz
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej lub mocne espresso
ok. 50-100ml likieru kawowego lub wódki 

posypka
kakao ciemne dobrej jakości lub wiórkowana czekolada min.75% cacao

przygotowanie
standardowo układać warstwami, blaty ponczować przed nałożeniem kremu posypać kakao lub wiórkami czekolady gorzkiej

s m a c z n e g o

2 komentarze:

  1. Oryginalny pomysł, bardzo, bardzo mi się podoba, szkoda jeść takie ślicznoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, spróbuj goście na 100% zwaleni z nóg :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie