...

...

piątek, 6 grudnia 2019

FONDANT CZEKOLADOWY MIKOŁAJ




przepis na 7-8szt.
100g masła
100g gorzkiej czekolady 70%
1 łyżka kakao
3 jaja XL
50g cukru pudru 
50g mąki pszennej
1 łyżka naturalnego extraktu pomarańczowego
szczypta soli

dodatkowo
8 truskawek
200ml śmietanki 30-36%
1-2 łyżeczki cukru pudru (do smaku)

przygotowanie
foremkę na muffiny wysmarować masłem
i oprószyć  kakao pomagając sobie pędzlem




masło i połamaną w kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
zostawić do wystudzenia 



jaja ((temperatura pokojowa!!!) ubić z cukrem i szczyptą soli na  puszystą pianę

  

dodać cienkim strumieniem wystudzoną czekoladę  

  
mąkę i kakao przesiać do jajecznej masy dokładnie wymieszać

  

czekoladową masą napełnić foremki

  

piec 8-10min  w 190C 
*** im dłużej tym mniej płynna lawa w środku :)

UWAGA!!!
jeśli foremki będą napełnione tylko do 3/4 wystarczy piec 8min

Tradycyjnie deser należy podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika,
jednak w tym przypadku musi ostygnąć 
w przeciwnym razie bita śmietana spłynie 
 
**żeby łatwiej było go wyjąć należy podważyć nożem dookoła 
wyjąć widelcem  

po wystudzeniu ubijamy śmietanę i dekorujemy babeczki
truskawkom odkrawamy szypułki i robimy kleks 
tworzący pompon na czapce Mikołaja 

smacznego ...


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie