...

...

piątek, 3 maja 2019

PIZZA Z GORGONZOLĄ



 przepis ciasto
10g drożdży świeżych
400g mąki pszennej 
220ml ciepłej wody  
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy 

sos
100ml koncentratu pomidorowego lub gęstej passaty
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
cukier, sól, chilli  wg uznania

nadzienie
200g szpinaku baby 
180 g gorgonzoli  
250 g mozzarelli 
2 ząbki czosnku  
1 łyżeczka masła lub oleju

przygotowanie
Rozczyn to baza ciasta:
3 łyżki mąki (z 400g), wodę, sól, cukier i drożdże rozcieramy na gładką masę i pozostawiamy w cieple do "ruszenia"



dodajemy resztę mąki i olej, 
wyrabiamy zwarte ciasto,
przykrywamy ściereczką 
pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia






smarujemy blaszkę olejem 
rozciągamy ciasto lub rozwałkowujemy wałkiem
przygotowujemy sos




 szpinak dokładnie płuczemy wrzucamy do garnka
odparowujemy wodę i czekamy do pomniejszenia objętości
nie przestraszcie się zostanie ledwo garść :)
dodajemy masło, czosnek, mieszamy i studzimy 




smarujemy ciasto sosem i wykładamy szpinak
przygotowujemy mozzarellę krojąc w plasterki






gorgonzolę rozkruszamy w palcach 
równomiernie rozkładamy
pieczemy 10-15min w 220C (góra/dół)





s m a c z n e g o . . .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie