...

...

sobota, 13 kwietnia 2019

FONDANT CZEKOLADOWY




przepis na 7szt.
100g masła
100g gorzkiej czekolady 70%
1 łyżka kakao
3 jaja XL
50g cukru pudru 
50g mąki pszennej
1 łyżka naturalnego extraktu pomarańczowego
szczypta soli

przygotowanie
foremkę na muffiny wysmarować masłem
i oprószyć  kakao pomagając sobie pędzlem




 
masło i połamaną w kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
zostawić do wystudzenia 




jaja ((temperatura pokojowa!!!) ubić z cukrem i szczyptą soli na  puszystą pianę




dodać cienkim strumieniem wystudzoną czekoladę  



mąkę i kakao przesiać do jajecznej masy dokładnie wymieszać



czekoladową masą napełnić foremki


 piec 8-10min  w 190C 
*** im dłużej tym mniej płynna lawa w środku :)

UWAGA!!!
jeśli foremki będą napełnione tylko do 3/4 wystarczy piec 8min

deser należy podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika
żeby łatwiej było go wyjąć należy podważyć nożem dookoła 
wyjąć widelcem 



 wypływająca czekoladowa lawa robi niesamowite wrażenie 
szczególnie na gościach 

żeby nieco ostudzić emocje 
polecam z fondantem podać lody :)

s m a c z n e g o  . . .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie